A bor minősége a szőlőben dől el

Kézi művelésű szőlőink alapvetően a vulkáni tanúhegyek lábainál, alsó lejtőinél helyezkednek el, így talajuk meghatározó alkotóeleme pannonagyag, pannonhomok és lösz, de mindenütt található vulkáni málladék, kőtörmelék, mely jelentős szerepet játszik a borvidékre jellemző minerális ízvilág kialakulásában. A szőlőmunkák során igyekszünk minél kevesebb vegyszert használni. Gyomirtót, rovarölőt egyáltalán nem használunk, szükség szerint a gombabetegségek ellen védekezünk permetezéssel.

Jelenleg 6,5 hektár területet művelünk Káptalantóti és Gyulakeszi községek területén, amely túlnyomórészt szőlőterület:

Sabar-dűlő (Sabar-hegy nyugati lejtőjén): 1,9 hektár Olaszrizling
Sabar-dűlő (Sabar-hegy): 0,6 hektár Cabernet franc
Sabar-dűlő (Sabar-hegy): 0,9 hektár Kékfrankos (tervezett telepítés 2017-ben)
Bács-hegy déli lejtőjén: 0,8 hektár Rajnai rizling

Ezen kívül évek óta vásárolunk szőlőt a borvidék legjobb területeiről: a Badacsony-hegyről Rajnai rizlinget, a badacsonyörsi Öreg-hegyről Szürkebarátot, a Bács-hegyről Olaszrizlinget és Kékfrankost, a Csobánc-hegy lábánál lévő területről pedig Kéknyelűt.


A bor útja a szőlőtől a pohárig

A borkészítésben egyszerű technológiát alkalmazunk a lehető legkevesebb beavatkozással. A szőlőt kíméletesen préseljük, majd a mustot acéltartályba töltjük. A reduktív boraink hűtött acéltartályban erjednek és érnek, fahordós boraink néhány nap múlva kerülnek hordókba, ahol végbemegy az erjedés. Fehérboraink jellemzően 500 literes magyar (Ézsiás, Trust) és osztrák (Stockinger) tölgyfahordókba kerülnek, de használunk francia Boutes hordót is. A magyar tölgyfahordókban karakteresebb borok születnek, az osztrákban kifinomultabbak. A vörösborkészítés során 225 literes francia Vicard és osztrák Stockinger hordókat használunk. Érlelés során arra törekszünk, hogy a fa hatása csak nagyon finoman jelenjen meg a borokban, nem elnyomva a bor gyümölcsösségét, hanem tovább gazdagítva azt.